Psikolojik destek almak istediğimizde kafamızı karıştıran konulardan biri de nereye başvuracağımıza karar verememektir. Klinik psikoloğa mı yoksa psikiyatriste mi gideceğimizi bazen bilemeyebiliriz. Aslında her iki meslek de ruh sağlığını çalışır. Çoğu zaman ortak çalışılmaktadır ama arada önemli farklılıklar vardır.
Psikiyatrist bir tıp hekimidir. Bu nedenle fiziksel kaynaklı psikiyatrik sorunların tanı ve tedavisini psikiyatrist yapmaktadır. Belirtilerinizi değerlendirir ve ilaç yazar. Bu yüzden herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, psikolog tarafından psikiyatriste yönlendirilir.
Psikolog ise ilaç yazmaz, klinik görüşme, terapi eğitimlerinin ışığında duygusal ve davranışsal sorunların nedenlerini araştırır ve psikoterapi yöntemlerini kullanarak sorunun çözümü için çalışır. Benze şekilde her psikolojik destek ilaçla sağlanamayacağı için psikiyatriste başvurduğunuz zaman eğer terapi ihtiyacınız varsa, psikiyatrist sizi terapi almanız için psikoloğa yönlendirir.
Nereye başvuracağınıza emin olamadığınızda, kendi başa çıkma becerilerinizi farketmeniz için öncelikle bir psikoloğa başvurabilirsiniz.