Depresyon, her 10 kişiden yaklaşık 3'ünde görebileceğimiz bir duygu durum bozukluğudur. Bazen önemli bir tetikleyici olayın ardından bazen belirli dönemlerde kısa sürelerle gelen bazen de farklı olayları birleşimiyle verilen tepki olarak karşımıza çıkmaktadır.
Depresyon dendiğinde hep depresyondaki kişinin neler yapılacağı konuşulur. Sorun yaşayan kişiye öğüt vermek kolaydır. Fakat en az depresyondaki kişi kadar onun çevresindekiler de bu durumun bir parçasıdır. Bazen sosyal çevre, depresyonun uzamasına farkında olmadan sebep olabiliyor. Bu sebeple bu yazıda özellikle depresyonda olan bir yakınınız varsa sizin ona nasıl yaklaşabileceğinize değinmek istedim.
Depresif, üzgün birini gördüğümüzde çok kolay bir şekilde tavsiyeler verebiliriz. Önemsememesini, gülmeye çalışmasını önerebiliriz. Fakat en az depresif birine söylediklerimiz kadar bizim nasıl hareket ettiğimiz de önemlidir. Bazen destek olmaya çalışırken onu anlamayabilir ve depresyonunun uzamasına sebep olabiliriz. Peki nelere dikkat etmeliyiz?
- · Öncelikle karşınızdaki kişinin anlattıklarını “daha büyük dertler de var” gibi konuşmalarla önemsizleştirmeyin. Her olayın önem derecesi herkese göre farklıdır. onun derdini hafifletmek, başka dertlerle kıyaslamak karşınızdaki kişiyi daha fazla üzebilir.
- · Sadece dinleyin ve onu anlayın. Bazen hiç yorum yapmadan dinlemek bile destekleyicidir.
- · Depresyondaki kişiler sıklıkla tedaviyi reddedebiliyor. Onun uzman desteği alması için destek olun. Hatta bu konuda bazı kurumlar, isimler önerebilirsiniz. Ama bu noktada çok zorlamamak gerekir. Öneri ile ısrarı karıştırmayın.
- · Kendi dertlerinizi sürekli anlatmayın. Depresyonun şiddetlenmesine sebep olabilir. Depresif biriyle konuşurken sadece dertlerden ya da hep iyi şeylerden bahsetmeyin. orta yolu bulmak daha gerçekçi konuşmanızı sağlar.
- · Farklı aktivitelere katılabilmesi için imkanlar oluşturun fakat bunu yaparken karşınızdaki kişiyi zorlamayın. Dışarı çıkmak, birlikte spor yapmak, yeni yerlere gitmek gibi organizasyonlar planlayabilirsiniz.
Verdiğiniz sosyal destek, sağladığınız imkanlar hemen etkili olmayabilir. Sabırlı olun ve hemen pes etmeyin. Karşınızdaki kişiden hemen düzelmesini beklemeyin. İyi hissedebildiği küçük anları yakalayarak bu anları ona hatırlatın. Onun yavaş yavaş bu süreçten çıkacağını aklınızda bulundurun. Aktivite önerilerinizi, onu fazla zorlamadan ara ara devam ettirin.