Genel olarak baktığımızda hangi terapi yöntemiyle çalışıldığına bağlı olarak terapi süreci değişmektedir. Örneğin tanışma-değerlendirme görüşmelerinin ardından çalışmalara başlandığında; çözüm odaklı/ bilişsel davranışçı terapi gibi terapi yöntemleri ile yapılan çalışmalar ortalama 20-25 seans sürerken, şema terapi/ dinamik terapi gibi farklı terapi yöntemleri ile yapılan seanslar daha uzun sürmektedir. Tabi bu süreler soruna ve kişiye göre uzayıp kısalabilmektedir. Bazı kişiler için birkaç ay görüşmek yeterli olurken bazı kişiler için bu süre birkaç yıla kadar çıkmaktadır.
Kısa bir örnek verecek olursak; toplum içinde konuşmakta zorlanan biri seansa geldiğinde 8-10 seans içinde sorun çözülebilir ve kişinin terapi ihtiyacı sonlanabilir. Tabi burada farklı konular için de konuşulursa süre değişebilir. Sosyal ilişkilerinde zorluklar yaşayan, iç huzur arayan biri seansa geldiğinde ise daha uzun süreler görüşmek gerekebilir.
Kaç seansın yeterli olacağı herkese göre değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken; kim bilir kaç yıldır yaşadığınız sorunun birkaç saatlik görüşme ile birden çözülmesini beklememektedir. Yaşadığınız sorunun bir an önce geçmesini istemek tabii ki doğal bir beklentidir fakat terapinin böyle sihirli bir etkisinin olacağını beklemek tamamen bir yanılgıdır. Seansların bitiş zamanı, uygulanan terapi yöntemine ve getirdiğiniz soruna göre değişmektedir.